Vlamertinghe Military Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/731.1
  • OW002893

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Vlamertinghe Military Cemetery

Hospitaalstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats werd gestart door Franse troepen in 1914. Op de begraafplaats liggen volgens het huidige register 1182 militairen begraven.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe Military Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijk Franse begraafplaats, die vanaf 1915 door Britse gevechtseenheden en medische posten werd gebruikt. Wegens plannen tot aanleg van een militaire spoorlijn werd vanaf juni 1917 uitgeweken naar een nieuwe begraafplaats. Nu liggen er 1182 militairen begraven. Opmerkelijk is de wijze waarop mannen uit dezelfde eenheden, die ongeveer in dezelfde periode gestorven zijn, naast mekaar begraven liggen. Eveneens opmerkelijk is het hoge aantal territoriale eenheden (bv. de Lancashire Territoriais).

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en A.J.S. Hutton. Centraal vooraan staat het Cross of Sacrifice (type A), geflankeerd door 2 hekken met fijn smeedijzeren traliewerk. Deze toegangspoortjes zijn een gift van de familie Lord Redesdale, ter herinnering aan zoon Major Mitford, die hier begraven ligt. Aan de uiteinden van de natuurstenen voormuur staat telkens een wit natuurstenen gebouw met sterk geometrische opbouw, met onder meer traliewerk in de vensteropeningen. De Stone of Remembrance staat op een verhoog achteraan op de begraafplaats. Het merendeel van de grafstenen is uit het grijzere Hopton Wood vervaardigd.
Naast de vele kleurige bloemperken en struiken verhogen de berken, valse acacia's en trompetbomen de landschappelijke waarde van deze begraafplaats in aanzienlijke mate.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.