Vlamertinghe New Military Cemetery

Beschermd monument van 25-03-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Bellestraat
Locatie Bellestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/732.1
  • OW002894

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Vlamertinghe New Military Cemetery

Bellestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Deze begraafplaats werd gestart in juni 1917, toen een uitbreiding van Vlamertinghe Military Cemetery wegens plaatsgebrek niet meer mogelijk was. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van R. Blomfield (hoofdarchitect) en J.R. Truelove (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 1820 doden.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe New Military Cemetery te Vlamertinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe New Military Cemetery met toegangspad, Britse militaire begraafplaats Vlamertinghe New Military Cemetery met toegangspad

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd vanaf juni 1917, toen Vlamertinghe Military Cemetery wegens plaatsgebrek gesloten diende te worden. De nieuwe begraafplaats werd gebruikt tot aan het einde van de oorlog, maar vooral in de periode juli - december 1917 (Derde Slag bij Ieper). Maar liefst 884 van de 1820 doden behoorden tot artillerie-eenheden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en J.R. Truelove. Bij de toegang vooraan op de begraafplaats zijn zowel het Cross of Sacrifice terug te vinden als de Stone of Remembrance en het paviljoen, dat in een classicerende stijl is opgetrokken met onder meer schilddak en pseudo-Dorische zuilen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, kornoelje (achteraan), hoge eiken bij de Stone of Remernbrance en hoge esdoorns rondom rond de begraafplaats.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.