Beschermd cultuurhistorisch landschap

Scherpenberg: fase 1

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 22-11-1979 tot heden
ID: 12106   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12106

Besluiten

Scherpenberg
definitieve beschermingsbesluiten: 22-11-1979  ID: 1334

Beschrijving

De Scherpenberg te Loker, een restheuvel, werd beschermd als landschap bij koninklijk besluit van 22 november 1979 (fase 1). Het gebied ten oosten van de heuvel werd beschermd als landschap bij besluit van de Vlaamse Executieve van 30 juni 1982 (fase 2). Binnen het beschermde landschap bevindt zich een als monument beschermde Britse militaire post.Waarden

De Scherpenberg is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

-

esthetische waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

West-Vlaamse heuvels en omgeving

Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wulvergem (Heuvelland), Dikkebus, Vlamertinge, Voormezele (Ieper), Reningelst (Poperinge)
Dit gebied omvat de beboste heuvelrij van Vidaigneberg, Rodeberg, Scherpenberg en Monteberg-Kemmelberg en een aansluitend deel van de Douvebeekvallei alsook (delen van) de dorpen Reningelst, Westouter, Dikkebus, Kemmel, Dranouter, Nieuwkerke en Wulvergem. Nabij de heuveltoppen komen brongebieden en holle wegen voor. Vroege nederzettingen, waaronder een heuvelfort uit de Ijzertijd op de Kemmelberg en driesvormige pleinen, wijzen op een langdurige bewoning. De Dikkebusvijver op de afgedamde Kemmelbeek is een middeleeuws waterbevoorradingsbekken voor de stad Ieper. Een groot deel van de ankerplaats behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.

Is de omvattende bescherming van

6 Britse schuilplaatsen

Scherpenbergweg zonder nummer (Heuvelland)
Zes Britse schuilplaatsen, gelegen tegen de westflank van de Scherpenberg, een heuvel van 125 meter hoogte op circa 1250 meter ten noordoosten van Loker.


Villa

Scherpenbergweg 2A (Heuvelland)
Z.nr. Klein XX b-buitenverblijfje, op de top van de Scherpeberg, ter hoogte van vooroorlogse molen. Laag rechth. gebouwbe onder overstekend schilddak met wolfseind l. (stro); dakvenster en windwijzer. Gecementeerde baksteenbouw. Overhoekse steunberen van ijzerzandsteen. Rechth. muoropeningen voorzien van bakstenen lateien, afzaten en luiken. Verdiepte deur met rondboogportaal.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door

Scherpenberg: fase 2

Kalissestraat, Scherpenbergweg (Heuvelland)