Dokterswoning Hof Sebrechts

Straat Beenhouwersstraat
Locatie Beenhouwersstraat 24 (Brugge)

Beenhouwersstraat 24, Brugge (West-Vlaanderen)

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog mansardedak (leien en Vlaamse pannen; dakkapel), gebouwd kort na 1762.

Beschrijving

De dokterswoning Hof Sebrechts te Brugge is beschermd als monument. Het 18de-eeuwse herenhuis werd door professor-dokter J. Sebrechts (1885-1948) gebruikt als dokterspraktijk met bijhorende kliniek. De bescherming omvat het herenhuis van vijf traveeën, inclusief het interieur. De bijgebouwen ten zuiden van de woning, zoals het voormalige koetshuis, en het toegangshek zijn niet in de bescherming als monument opgenomen.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het herenhuis als volgt gemotiveerd: "Als zijnde een belangrijke 18de-eeuwse herenwoning met verzorgde interieurs, vrij gaaf bewaard in hun oorspronkelijke toestand."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.