Beschermd cultuurhistorisch landschap

Wijnendalebos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Wijnendalebos

Beschrijving

Het Wijnendalebos te Ichtegem en Torhout is beschermd als landschap. Binnen het gebied bevindt zich de als monument beschermde Roopijpfontein. Het aan het Wijnendalebos grenzende kasteeldomein Wijnendale maakt geen deel uit van het beschermde landschap.

Het Wijnendalebos is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Duitse bunker Wijnendalebos

Ichtegem (Ichtegem)
Halfondergrondse betonnen militaire post in het Wijnendalebos, langs de zogenaamde Wulvedreef. Het betreft een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, opgetrokken in functie van het munitiedepot dat in het bos was aangelegd.

Kasseiweg

Fonteinstraat (Ichtegem)
Gekasseid wegdek vanaf de Diksmuidebaan tot aan de Zuster Clarastraat, en ten zuiden van de Zuster Clarastraat tot aan het bronhuisje.

Roopijpfontein met bronhuis

Bron met bronhuisje, tegenaan de rand van het "Wijnendalebos". Bereikbaar via gekasseid stuk weg tussen akkers vanaf de zuidkant van de Zuster Clarastraat.

Wijnendalebos en kasteeldomein van Wijnendale

Ichtegem (Ichtegem), Kortemark (Kortemark), Torhout (Torhout)
Dit gebied ligt op de zuidelijke rand van het plateau van Wijnendale en vormt een overblijfsel van het Verloren Cost woud uit de 18de eeuw. De zuidelijke helling van het plateau vertoont heel wat bronniveaus. De beken in het Wijnendalebos lopen allemaal naar de Kasteelbeek. Het plateau zelf ligt thans onder landbouwland, maar is vroeger wel een marginaal veldgebied geweest. In het bos is een dambordpatroon te herkennen wat getuigt van de late, systematische ontginning van het veldgebied. Het kasteel van Wijnendale ligt ook op het plateau. Het is een oude waterbrucht van het ronde waterslottype. In het begin van de 11de eeuw werd hij gebouwd en ten tijde van Napoleon (1811) afgebroken. Enkel de omgangsmuur en de twee torentjes dateren nog uit de 11de eeuw. Het huidige kasteel en diverse bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. Ook is er nog een park en boomgaard.