Bus House Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Voormezele
Straat Sint-Elooisweg
Locatie Sint-Elooisweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/755.1
  • OW002917

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bus House Cemetery

Sint-Elooisweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De begraafplaats is genoemd naar een café die de naam 'Bus House' verkreeg, naar een typische Londense ‘Omnibus’ die in panne viel toen het in 1914 troepen naar het front bracht.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Bus House Cemetery, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Bus House Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
De aanleg van deze begraafplaats startte naar aanleiding van de Mijnenslag van 7 juni 1917 en ze werd gebruikt tot aan het einde van de Derde Slag bij Ieper, op enkele graven na. Er liggen hier 206 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, naast 79 Britten en 2 Fransen, die omgekomen zijn ten gevolge van de gevechten om het kanaal Ieper-Komen in mei - juni 1940.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door W.R. Cowlishaw, met een bakstenen ommuring (afgedekt met witte natuursteen), een smeedijzeren toegangshekken, een Cross of Sacrifice en de gebruikelijke grafzerken voor de doden van het Gemenebest. De Fransen liggen onder een kruis begraven. Behalve bloemperken en struiken (onder meer rododendron) wordt de begraafplaats getooid met onder meer tulpenbomen, zuilvormige eiken, sierappels en haagbeuken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.