Beschermd monument

Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Beschermd monument van tot heden

ID
12127
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12127

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4598

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Voormezeele Enclosure No. 1 and No. 2, is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Voormezeele Enclosures No. 1 and No. 2, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door E. Lutyens en W. C. Von Berg. Blikvanger op deze begraafplaats zijn ongetwijfeld de 2 paviljoentjes uit witte natuursteen, met een schilddak met schubsgewijs geplaatste dekplaten en bolbekroning, met rondbogige doorgangen en een koepelvormig plafond. Tussen de 2 gebouwtjes in staat de Stone of Remembrance. De voormuur, de schuilgebouwen en de Stone of Remembrance worden met mekaar verbonden via een breed geplaveid pad. Het gebruikelijke Cross of Sacrifice staat op het achterste gedeelte van de begraafplaats.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijk waren er 4 enclosures in het dorp van Voormezele, waar de doden vrij systematisch per regiment begraven werden, vanaf januari 1915. Deze begraafplaats bestaat uit het oorspronkelijke Enclosure No. l en Enclosure No. 2, waar na de oorlog de graven van Enclosure No. 4 zijn toegevoegd. Nu liggen er 599 militairen begraven, waarvan de doden van 21 vernielde graven herdacht worden met een special memorial.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Voormezele-Dorp (Ieper)
Britse militaire begraafplaats, met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en W.C. Von Berg. De begraafplaats is ommuurd. Aan de voorzijde wordt de 'Stone of Remembrance' geflankeerd door twee paviljoenen uit witte natuursteen, met elkaar verbonden via een breed geplaveid pad. Verder zijn er nog een 'Cross of Sacrifice', evenals twee perken met witte grafstenen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.