Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Voormezele
Straat Voormezele-Dorp
Locatie Voormezele-Dorp zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/756.1
  • OW002918

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Voormezeele Enclosures No 1 and No 2

Voormezele-Dorp zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

‘Enclosure No. 1’ werd gestart in maart 1915. ‘Enclosure No. 2’ werd eveneens gestart in maart 1915. Enclosure No. 4’ was gestart in december 1914.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Voormezeele Enclosure No. 1 and No. 2, is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Voormezeele Enclosures No. 1 and No. 2, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Oorspronkelijk waren er 4 enclosures in het dorp van Voormezele, waar de doden vrij systematisch per regiment begraven werden, vanaf januari 1915. Deze begraafplaats bestaat uit het oorspronkelijke Enclosure No. l en Enclosure No. 2, waar na de oorlog de graven van Enclosure No. 4 zijn toegevoegd. Nu liggen er 599 militairen begraven, waarvan de doden van 21 vernielde graven herdacht worden met een special memorial.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door E. Lutyens en W. C. Von Berg. Blikvanger op deze begraafplaats zijn ongetwijfeld de 2 paviljoentjes uit witte natuursteen, met een schilddak met schubsgewijs geplaatste dekplaten en bolbekroning, met rondbogige doorgangen en een koepelvormig plafond. Tussen de 2 gebouwtjes in staat de Stone of Remembrance. De voormuur, de schuilgebouwen en de Stone of Remembrance worden met mekaar verbonden via een breed geplaveid pad. Het gebruikelijke Cross of Sacrifice staat op het achterste gedeelte van de begraafplaats.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.