Ambtswoning van de Gouverneur

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

De ambtswoning van de Gouverneur te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat de centrale hoofdvleugel aan de westzijde van het binnenplein ontworpen door architect J.F. Van Gierdegom. De flankerende zijvleugels en het smeedijzeren hekwerk die het binnenplein afsluiten zijn niet in deze bescherming opgenomen.

In het beschermingsdossier wordt de architectuurhistorische waarde van het Gouvernementspaleis als volgt gemotiveerd: "Als zijnde een uniek voorbeeld van empire-architectuur in de Brugse binnenstad."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Brugge: Geografisch pakket (S.N., 1991).

Het Gouvernementspaleis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Burg 3-4 (Brugge)
Achteruitgelegen complex bestaande uit de hoofdvleugel van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd schilddak, visueel geflankeerd door twee zijvleugels van één travee en twee bouwlagen; doch de linker vleugel is feitelijk travee van de achtergevel van de Proosdij en de rechtervleugel is een deel van de zes traveeën brede zijvleugel die tot de Gouverneurswoning behoort.