Ridge Wood Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Voormezele
Straat Kriekstraat
Locatie Kriekstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/759.1
  • OW002921

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ridge Wood Cemetery

Kriekstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De Britse militaire begraafplaats Ridge Wood Cemetery te Voormezele, is vernoemd naar het bos op de heuvelrug tussen de Kemmelseweg en Dikkebusvijver. Ze werd als frontlijnbegraafplaats gebruikt vanaf mei 1915.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ridge Wood Cemetery te Voormezele, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ridge Wood Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Frontlijnbegraafplaats in een vallei ten westen van Ridge Wood aangelegd vanaf mei 1915 door gevechtseenheden zoals de 2nd Royal Irish Rifles, de 18th, 19th, 20th & 21st Canadian Battalions en de 9th Durham Light Infantry. Franse graven uit april en mei 1918 zijn verwijderd, waardoor er nu 595 geïdentificeerde en 26 ongeïdentificeerde militairen begraven liggen.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats in een glooiende, deels beboste en (nu) heel rustige omgeving gelegen, naar ontwerp van E. Lutyens en G. H. Goldsmith. Karakteristieke elementen zijn de (hoofdzakelijke) bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken, de Stone of Remembrance centraal vooraan en het Cross of Sacrifice centraal achteraan. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, vaantjesbomen (davidia) en Noorse esdoorns.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.