Hoeve Buurloofhof: poortgebouw

Hoeve en omgeving

Beschrijving

Het poortgebouw van het Buurloofhof, gelegen langs de Adriaansensweg te Brielen, is beschermd als monument. In hetzelfde besluit werd de omgeving van het poortgebouw beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van het poortgebouw als volgt werd gemotiveerd: als zeldzaam bewaard 18de-eeuws poortgebouw in de frontstreek.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000485, Hoeve Buurloofhof met omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

Het poortgebouw van de hoeve is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve Buurloofhof

Adriaansensweg 31 (Ieper)
Grote hoeve met losse bestanddelen: de lage, bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldak zijn gegroepeerd rondom een deels gebetonneerd, deels met gras begroeid erf met grote vaalt. Vermoedelijk 18de-eeuwse nederzetting, uitgebreid eind 19de eeuw. Rest van omwalling; cichorei-ast, uit jaren 1920, binnen de voormalige wal. 18de-eeuws poortgebouw van rode baksteen met gebruik van gele baksteen voor vlechtingen en aflijning van de rondbogige doorgang.