Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Buurloofhof met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve en omgeving

Beschrijving

Het Buurloofhof, een hoeve met losse bestanddelen gelegen langs de Adriaansensweg te Brielen, is met het omliggend weiland beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd het poortgebouw beschermd als monument. Het poortgebouw maakt geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht, de andere onderdelen van de hoeve zijn wel opgenomen in de bescherming.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de artistieke waarde van de omgeving van de hoeve als volgt werd gemotiveerd: het omgevende weiland, zijnde de gave, natuurlijke omgeving van een hoeve.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000485, Hoeve Buurloofhof met omgeving, advies KCML (1985).

Waarden

Het weiland in de onmiddellijke omgeving van het poortgebouw is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve Buurloofhof

Adriaansensweg 31 (Ieper)
Grote hoeve met losse bestanddelen: de lage, bakstenen gebouwen onder gebogen zadeldak zijn gegroepeerd rondom een deels gebetonneerd, deels met gras begroeid erf met grote vaalt. Vermoedelijk 18de-eeuwse nederzetting, uitgebreid eind 19de eeuw. Rest van omwalling; cichorei-ast, uit jaren 1920, binnen de voormalige wal. 18de-eeuws poortgebouw van rode baksteen met gebruik van gele baksteen voor vlechtingen en aflijning van de rondbogige doorgang.

Is de omvattende bescherming van

Britse militaire post Machine Gun Farm

Betonnen militaire constructie in de schuur van een hoeve, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Britse eenheden.