Tuileries British Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Maaldestedestraat
Locatie Maaldestedestraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/740.1
  • OW002902

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Tuileries British Cemetery

Maaldestedestraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De naam 'Tuileries' verwijst naar een pannenfabriek die iets ten noordwesten van het dorp van Zillebeke gelegen was. Hier werden in het begin van 1915 Britse en Franse doden begraven. Op Tuileries British Cemetery zijn er in het totaal 98 militairen begraven (of worden herdacht). De begraafplaats is ingericht door W.C. Von Berg.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Tuileries British Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Tuileries British Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd aan het begin van 1915 met 95 Britse en 3 Franse doden. Door het latere oorlogsgeweld raakte het merendeel van de graven vernield, waardoor 69 Britten nu met een special memorial herdacht worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.C. Von Berg. De weinige graven zijn opgesteld tussen de toegang en het Cross of Sacrifice, centraal op de begraafplaats. De rest bestaat uit special memorials die tegen de bakstenen omheiningsmuur zijn geplaatst. Hierdoor overheerst de grasvlakte waarin jonge eiken geplaatst zijn. In de hoeken staan wilgen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.