Beschermd monument

Birr Cross Roads Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12146
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12146

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4598

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Birr Cross Roads Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.Waarden

Britse militaire begraafplaats Birr Cross Roads Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die in augustus 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper werd opgestart door medische posten. Tijdens het Duitse Lente-offensief werd de begraafplaats door Duitsers ingenomen. Tegen het einde van de oorlog waren er 9 onregelmatige rijen met graven, die na de wapenstilstand met graven uit de omliggende slagvelden en kleinere begraafplaatsen werden uitgebreid. Nu liggen er 834 mannen, waarvan er 336 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 27 van hen diende een special memorial opgericht te worden omdat het graf niet meer gelokaliseerd kon worden op deze of op de oorspronkelijke begraafplaats.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en N.A. Rew. Het smeedijzeren toegangshekken wordt geflankeerd door 2 hoge, rechthoekige zuilen uit witte natuursteen, met rondlopende kroonlijst en geprofileerde sokkel. Andere karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring waarlangs leilinden staan, het Cross of Sacrifice dat geflankeerd wordt door 2 haagbeuken en de Stone of Remembrance. De meeste graven zijn vervaardigd uit het grijzere Hopton Wood.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Birr Cross Roads Cemetery

Meenseweg (Ieper)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en N.A. Rew. Het betreft een min of meer rechthoekige, ommuurde begraafplaats met centraal geplaveide toegang geflankeerd door twee witte natuurstenen pijlers, een 'Stone of Remembrance' en 'Cross of Sacrifice' en grafstenen die meestal uit Hopton Wood zijn vervaardigd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, markeringsbomen en leibomen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.