Beschermd cultuurhistorisch landschap

Grandvalbos en Kooigembos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kooigembos en bos van Grandval

Het Kooigembos en Grandvalbos te Kooigem en Sint-Denijs zijn beschermd als landschap.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de wetenschappelijke waarde van het Kooigembos en Grandvalbos als volgt werd gemotiveerd: deze wordt bepaald doordat het hier om een vochtig associaat van het eiken-haagbeukenbos (Stellario-Carpinetum behorend tot de eiken-beukenklasse) gaat dat gekenmerkt wordt door een groot aantal voorjaarsbloeiers zoals wilde hyacint, speenkruid, gevlekte aronskelk, veelbloemige salomonszegel, gewone sleutelbloem, muskuskruid en het voorkomen van het zeldzame gierstgras.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000426, Grandvalbos en Kooigembos, advies KCML (1982).

Waarden

Het Kooigembos en bos van Grandval zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

Is de omvattende bescherming van

Toegangshek Grandvalbos

Grote Dalestraat (Zwevegem)
Oudste verwijzing naar het bos dateert van circa 1450 als Graenvalbusch. Het bos is gelegen op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen Schelde- en Leiebekken. De heuvelrug heeft een zuidoost-noordwest oriƫntatie met de Zandbeek aan de voet van de westelijke helling. Nu beslaat het bos een oppervlakte van 18 ha en is deels een eiken-haagbeukenbos en deels eiken-beukenbos.

Kooigem (Kortrijk), Sint-Denijs (Zwevegem)
Deze ankerplaats ligt op een zuidelijke uitloper van de interfluviale kam tussen en het Schelde- en Leiebekken. Bovenop de kam liggen het Grandval- en Kooigembos. De bossen herbergen een waardevolle en rijke (voorjaars)flora. Aansluitend bij het bos liggen enkele weilanden; de rest van de hellingsflanken ligt onder grote akkerlandpercelen zonder perceelsrandbegroeiing. De Zandbeek stroomt aan de voet van de heuvel waar het Grandvalbos op ligt.