Blauwepoort Farm Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Komenseweg
Locatie Komenseweg zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/747.1
  • OW002909

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Blauwepoort Farm Cemetery

Komenseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Deze begraafplaats werd gestart in november 1914. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw. Volgens het huidige register liggen er 90 doden uit het Verenigd Koninkrijk, waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Blauwepoort Farm Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Blauwepoort Farm Cemetery met parking, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Kleine begraafplaats met 90 Britse doden, die hier tussen februari 1915 en februari 1916 begraven werden. Het merendeel hiervan behoorde tot de Staffordshire, het Norfolk Highland Regiment of het Scottish Highland Regiment. De graven van de Franse Alpenjagers, die deze begraafplaats aangelegd hadden in november 1914, zijn verwijderd.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken, het Cross of Sacrifice en het bakstenen schuilgebouw. Bloemperken en struiken tooien de headstones in het grasveld.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.