Chester Farm Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Vaartstraat
Locatie Vaartstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/749.1
  • OW002911

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Chester Farm Cemetery

Vaartstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Dit was een frontlijnbegraafplaats bij een boerderij, die met de naam 'Chester Farm' werd bedacht. In maart 1915 werden de eerste doden er begraven. Op Chester Farm Cemetery liggen 424 militairen begraven.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Chester Farm Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Chester Farm Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Frontlijnbegraafplaats met 424 doden die er tussen maart 1915 en november 1917 begraven werden. De meeste doden zijn gevallen in gevechten bij The Bluff. Opmerkelijk is dat vele doden per eenheid begraven liggen. Zo liggen er 92 militairen van het 2nd Manchester uit de periode april - juli 1915 en 72 doden van het London Regiment.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats, ontworpen door E. Lutyens en W. H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring (afgedekt met witte natuursteen), het smeedijzeren toegangshekken, het Cross of Sacrifice centraal op de begraafplaats en de witte grafstenen. Er staat een bakstenen schuilgebouw, met een dak opgebouwd uit trapsgewijs geplaatste witte natuurstenen blokken. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en esdoorns.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.