Spoilbank Cemetery

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Vaartstraat
Locatie Vaartstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/750.1
  • OW002912

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Spoilbank Cemetery

Vaartstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

De naam van deze begraafplaats verwijst naar de oevers die werden opgeworpen bij het uitgraven van het nooit voltooide kanaal Ieper-Komen.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Spoilbank Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Spoilbank Cemetery, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tussen februari 1915 en maart 1918 (Duits Lente-offensief) en na de oorlog uitgebreid met graven uit de omliggende slagvelden. Hier liggen onder meer veel manschappen van het 2nd Suffolks Regiment begraven, die het leven lieten bij de verdediging van The Bluff. Nu liggen er 520 militairen, waarvan er 125 niet meer geïdentificeerd konden worden. Voor 11 van hen werd een special mernorial opgericht.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W. H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de bakstenen ommuring die deels begroeid is met wingerd, het Cross of Sacrifice, dat recht tegenover de brede toegang staat en de witte headstones. Op de begraafplaats zijn onder meer linden en populieren terug te vinden.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.