1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

Beschermd monument van 01-04-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Verbrandemolenstraat
Locatie Verbrandemolenstraat zonder nummer (Ieper)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33011/752.1
  • OW002914

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

1st D.C.L.I. Cemetery, The Bluff

Verbrandemolenstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

'1st D.C.L.I.' staat voor '1st Duke of Cornwall’s Light Infantry', een eenheid die hier bij ‘The Bluff’ bij hevige gevechten betrokken raakte in het voorjaar van 1915. Van de 76 graven behoren er 51 tot de '1st D.C.L.I.', vandaar de naamgeving.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats 1st Duke of Cornwall’s Light Infantry Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats lst D.C.L.l. Cemetery, The Bluff met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Dit is de kleinste van de 3 begraafplaatsen, die vlakbij The Bluff gelegen zijn. Van de 76 graven behoren er 51 tot de 1st Duke of Cornwall's Light Infantry (lst O.C.L.I.). Na de oorlog werden de graven van 23 graven uit de omgeving naar hier overgebracht. De 63 geïdentificeerde mannen zijn allemaal tussen april en juli 1915 gestorven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats, ontworpen door J. R. Truelove. De begraafplaats ligt in de mooie, rustige omgeving van het provinciedomein De Palingbeek. Typische architecturale elementen zijn de bakstenen ommuring, het smeedijzeren toegangshekken, het Cross of Sacrifice en de gebruikelijke headstones.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.