Hedge Row Trench Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Hedge Row Trench Cemetery te Zillebeke, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Hedge Row Trench Cemetery met toegangspad, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats in een schitterende en rustige omgeving, ontworpen door J.R. Truelove. De special memorials zijn deels in cirkelvorm aangelegd rondom het Cross of Sacrifice, net zoals de zilverberken in de omgeving van de begraafplaats: dit als symbool voor de vele mijnkraters die hier in de omgeving geslagen zijn.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 3 begraafplaatsen vlakbij The Bluff gelegen, met doden die omgekomen waren ten gevolge van de gevechten bij The Bluff en Ravine Wood. De doden zijn er begraven tussen 24 maart 1915 en 18 september 1917. De graven raakten echter door het latere oorlogsgeweld danig beschadigd, dat ze individueel niet meer te onderscheiden waren. Alle 98 doden worden er dus herdacht via special memorials.

Verbrandemolenstraat (Ieper)
Britse militaire begraafplaats waar doden uit de Eerste Wereldoorlogmet 'special memorials' worden herdacht, naar ontwerp van J.R. Truelove. Op de kleine vierkante, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangshek staat een deel van de 'special memorials' in een cirkel opgesteld, rondom het 'Cross of Sacrifice'. Groepjes opgaande bomen op de vier hoeken van de begraafplaats, bloemperken en struiken tooien het geheel.