Hotel Meysseyne: prieel

Herenhuis, stadstuin en tuinpaviljoentje

Beschrijving

Het prieel in de stadstuin bij het hotel Meysseyne, gelegen langs de Groeningestraat te Kortrijk, is beschermd als monument. Het herenhuis en de tuin zijn eveneens beschermd als monument.

Waarden

Het neogotisch tuinpaviljoentje is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde vrij gaaf bewaarde gloriette, opgetrokken in neogotische stijl.

artistieke waarde

Als een hoger gelegen prieeltje-belvedère met uitzicht over de langsrichting van de tuin, welke aldus een belangrijke schakel vormt in de aanleg van de landschapstuin.

Hotel Meysseyne met tuin

Groeningestraat 17, Guldenbergplantsoen 10 (Kortrijk)
Hotel Meysseyne vormt een fraai complex met een U-vormige plattegrond, bestaande uit een neoclassicistische straatvleugel uit het midden van de 19de eeuw en twee merkwaardige oudere, 18de-eeuwse dwarse tuinvleugels. De verschillende vleugels worden allen getypeerd door een behouden volume en gaaf bewaarde gevels. Achter het hotel ligt een landschapstuin met neogotisch tuinpaviljoen.