Beschermd monument

Brouwerij 't Damberd

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden
ID: 12188   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12188

Besluiten

Geografisch pakket Lo
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4392

Beschrijving

De voormalige brouwerij 't Damberd te Lo, is beschermd als monument.Waarden

Het 19de-eeuwse herenhuis met aansluitend het 17de-eeuwse hooghuis van de voormalige brouwerij 't Damberd, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voormalige brouwerswoning met een 19de-eeuws gedeelte en een 17de-eeuws hooghuis, het herenhuis is een klassiek 19de-eeuws dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, de opkamer vormt een uniek gegeven met de kozijnconstructies en de trapgevel.
Het 17de-eeuwse hooghuis is opgetrokken in een erg verzorgde baksteenbouw met getrapte zijgevel met bekronende uitkragende topzuil, typisch voor de baksteenbouw van de Kasselrij Veurne. Ook het houtwerk (kozijnconstructies) van het hooghuis en de bewaarde interieurelementen zijn erg verzorgd.
Het 19de-eeuws herenhuis bewaart grotendeels zijn indeling en aankleding, het gezandstraald glas in het bovenlicht van de voordeur met naam brouwerij 't Damberd en het brouwersembleem in de deur verwijzen naar de voormalige functie als brouwerij.
Het geheel van het 19de-eeuwse herenhuis en het 17de-eeuwse hooghuis vormen samen met de Caesarsboom en de Westpoort een beeldbepalend historisch element bij het binnenkomen van de historische vestingstad Lo.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Brouwerij 't Damberd

Hogebrugstraat 1 (Lo-Reninge)
* Hogebrugstraat nr. 1. Voormalige brouwerij - zogenaamd "BROUWERIJ 'T DAMBERD" cf. gezandstraald glas in het bovenlicht van de deur. De brouwerij heeft een erg belangrijke ligging net ten westen van en buiten de stadsomwalling en de beschermde Westpoort (Weststraat z.nr., beschermd als monument in 1939) met de Caesarsboom. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1449 en bewaart zijn 1