Burgerhuis: winkelpui

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Deelgemeente Lo
Straat Hogebrugstraat
Locatie Hogebrugstraat 16 (Lo-Reninge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32030/702.1
  • OW002553

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Burgerhuis met winkelpui

Hogebrugstraat 16, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

* Hogebrugstraat nr. 16. Burgerhuis met markerende winkelpui. Het huis dateert van ca. 1905. Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. Het perceel van Hogebrugstraat nr. 16 wordt door 'Loo de gemeente' in 1877 bouwklaar gemaakt en geleidelijk aan verkaveld. Hierbij wordt de rooilijn ietwat naar achteren opgeschoven en rechtgetrokken. In 1905 verkoopt de gemeente een

Beknopte karakterisering

Typologiegevels, winkels
Dateringvóór WO I

Beschrijving

De markerende winkelpui van het vroeg 20ste-eeuwse burgerhuis te Lo, is beschermd als monument.

Waarden

De winkelpui van het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een erg verzorgde houten winkelpui met tweeledige indeling, typisch voor het eerste kwart van de 20ste eeuw. De pui wordt geleed door de pilasters die uitgewerkt zijn met spiegels en knopmotieven. Deze zijn doorgetrokken in de plint en het hoofdgestel en zijn bekroond door florale topstukken.

historische waarde

Deze winkelpui van een pasteibakkerij die circa 1905 gebouwd werd, getuigt van de uitbreiding van de bebouwing en de commerciële ontwikkelingen die de Hogebrugstraat vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw/het begin van de 20ste eeuw kende.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.