Beschermd monument

Historische hoeve

Beschermd monument van tot heden

ID
12191
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12191

Besluiten

Geografisch pakket Lo
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4392

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het boerenhuis van de hoeve en de straatmuur met hekwerk, zijn beschermd als monument.



Waarden

Het boerenhuis van de hoeve en de straatmuur met hekwerk, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve die minimaal sinds de 18de eeuw gelegen is in een verstedelijkte omgeving. De noordzijde van de Hogebrugstraat vertoont minimaal sinds de l8de eeuw (cf. Ferrariskaart) een aaneengesloten bebouwing en vormt aldus een soort stads straat aansluitend bij de historische vestingstad.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een boerenhuis met een l8de-eeuwse, mogelijk zelfs 17de-eeuwse kern confer het opkamergedeelte onder een hogere dakoverstek en de steile zadeldaken, de hoeve is als site als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).
Als zijnde een boerenhuis met een merkwaardige polychrome natuursteenimitatie, typisch voor de 19de eeuw. Dit parement is erg verzorgd en accentueert de muuropeningen en de hoeken.
Als zijnde een boerenhuis met gaaf bewaarde samengestelde balkenlagen met uitgewerkte moerbalken en een bewaarde kapconstructie.
Het boerenhuis wordt voorafgegaan door een voortuin en is dieperingelegen tegenover de straat. Deze voortuin en de afsluiting ervan met een laag bakstenen muurtje met verzorgd ijzeren hekwerk markeert de ligging van de hoeve in een verstedelijkte omgeving.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Historische hoeve

Hogebrugstraat 32 (Lo-Reninge)
De hoeve is als site met omringende boomgaard reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met een viertal losse bestanddelen. Ten noorden van het erf, boerenhuis met 18de-, mogelijk 17de-eeuwse kern. De beboomde tuin aan de straatzijde is afgezet met een ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.