Beschermd monument

Pastorie Sint-Petrusparochie

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

ID: 12194   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12194

Besluiten

Geografisch pakket Lo
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4392

Beschrijving

De pastorie of het voormalige abtsgebouw en de muur van de voortuin te Lo, zijn beschermd als monument.Waarden

De pastorie of het voormalige abtsgebouw en de muur van de voortuin, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De pastorie getuigt samen met de reeds beschermde Sint-Pieterskerk en de duiventoren van de geschiedenis en de architectuur van de voormalige Sint-Pietersabdij te Lo, de pastorie gaat terug op de in l782 gebouwde prelatuur die tot het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw deel uitmaakte van een aaneengesloten abdij complex.
Als zijnde een goed voorbeeld van een historiserend herstel in de wederopbouwperiode van een in kern 18de-eeuwse pastorie die tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd werd, de pastorie is een van de weinige gebouwen in Lo die hersteld werd door de Doornikse architect Henry Lacoste (1885-1968), deze stond ook in voor de slechts deels uitgevoerde aanlegplannen van Lo.
De pastorie is opgetrokken in een verzorgde baksteenbouw, het 18de-eeuwse metselwerk van de achtergevel is erg gaaf confer de geprofileerde waterlijst en de geriemde omlijsting van de muuropeningen, het metselwerk van de in de jaren 1920 herstelde travee├źn is eveneens verzorgd doch minder uitgewerkt.
Als zijnde een imposant vrij staand volume gemarkeerd door de getoogde muuropeningen, ingevuld met verzorgd witgeschilderd houtwerk met kruisindeling en deels kleine roedeverdeling, de beluikte kruiskozijnen zijn typisch voor het verzorgde schrijnwerk in Veurne-Ambacht.
Als zijnde een pastorie met bewaarde interieurindeling en -aankleding, de aankleding van het gebouw is typisch voor de wederopbouwperiode confer de schouw van kleine rode en gesinterde baksteentjes met invulling van de schouwmond met tegeltjes in de Delftse traditie, de 18de-eeuwse kapconotructie is deels bewaard.
Het muurtje van de voortuin werd na de Eerste Wereldoorlog ontworpen door de Oostendse architecten Charles Pil (1867-1949) en Henri Carbon(1882-1950), onder meer bekend om hun architectuur uit de wederopbouwperiode.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Sint-Petrusparochie

Noordstraat 1 (Lo-Reninge)
* Noordstraat nr. 1. Pastorie teruggaand op het voormalig abtsgebouw van de Sint-Pietersabdij (voor de geschiedenis van de augustijnerabdij wordt verwezen naar de stadsinleiding van Lo). Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. Het gebouw gaat in kern terug tot het laatste kwart van de 18de eeuw (bouw van de prelatuur in 1782, op dat moment deel uitmakend van een a