Beschermd monument

Herenhuis uit de 19de eeuw

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden
ID: 12196   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12196

Besluiten

Geografisch pakket Lo
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4392

Beschrijving

Het 19de-eeuwse herenhuis van de voormalige brouwerij Rouzée en een deel van de tuinmuren, zijn beschermd als monument.Waarden

De herenwoning van de voormalige brouwerij Rouzée en een deel van de tuinmuren, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een 19de-eeuwse herenwoning in het centrum van Lo, met een markante neoclassicistische bepleistering, aldus vormt het pand een uitzondering binnen het straatbeeld van de historische stad Lo.
Als zijnde een breed opgevat herenhuis - in casu een brouwerswoning - met de typische structuur van een 19de-eeuwse herenwoning zoals de koetsdoorrit met markerende poort met twee vleugels en de uitgewerkte scheibogen met marmerimitatie.
Als zijnde een breed opgevat burgerhuis met deels bewaarde oude tuinmuren met blinde korfboognissen en uitkragend torentje met nisje.
Als zijnde een gaaf bewaarde getuige van het gegeven dat een stad als Lo voor de Eerste Wereldoorlog meerdere brouwerijen telde.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Herenhuis uit de 19de eeuw

Weststraat 2 (Lo-Reninge)
* Weststraat nr. 2. Herenhuis uit de 19de eeuw, tot voor enkele decennia deeluitmakend van het brouwerijcomplex Rouzée. De brouwerij zogenaamd "Sint-Jozef" bevond zich aan de Markt (cf. Markt z.nr., rechts van nr. 17). Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. De site met brouwerswoning en brouwerij is reeds aangeduid op het primitief percelenplan (ca. 1835), en