Samenstel van stadswoningen

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Deelgemeente Lo
Straat Zuidstraat
Locatie Zuidstraat 1, Zuidstraat 3 (Lo-Reninge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32030/708.1
  • 4.01/32030/813.1
  • OW002559

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Samenstel van stadswoningen

Zuidstraat 1-3, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Samenstel van historische panden, opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 23.11.1994. Teruggaand op de 18de eeuw zie onder meer muurankers "1722" bij nummer 1. De panden zijn als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijlvakwerkbouw
Datering18de eeuw

Beschrijving

Het samenstel van 18de-eeuwse stadswoningen te Lo, is beschermd als monument.

Waarden

Het samenstel van historische panden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een samenstel van historische panden die hun oorspronkelijke interieurindeling en -aankleding nog grotendeels bewaren, deze aankleding was oorspronkelijk erg rijkelijk: Zuidstraat nummer 1 - volledig op opkamerniveau - bewaart nog zijn mooi uitgewerkte balkenlagen en de rijkelijke aankleding van de wanden en de schouw, Zuidstraat nummer 3 bewaart zijn balkenlagen en een mooie roodmarmeren schouw in Lodewijk XV-stijl.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een samenstel van historische panden die teruggaan op de 18de eeuw confer de bouwkenmerken en de muurankers met jaartal 1722 bij Zuidstraat nummer 1, de oorspronkelijke eenheid van de panden is nog bewaard in de plattegrond en in de dakstructuur met bewaarde spanten.
Als zijnde een samenstel van panden met een erg interessante bouwgeschiedenis: de panden gaan terug op de 18de eeuw confer jaarankers 1722 en de aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778), gezien Zuidstraat nummer 1 over de hele breedte een opkamer vormt en de haakse uitbouw een gezamenlijk gegeven vormt, is de hypothese dat het oorspronkelijk om één pand ging gerechtvaardigd.
Het 18de-eeuwse karakter van het samenstel komt in het exterieur erg duidelijk naar voor bij Zuidstraat nummer 1 en bij de gemeenschappelijke achterbouw, de voorgevel van nummer 3 vertegenwoordigt dan weer een typische straatgevel uit het begin van de 20ste eeuw met een markerende poortdoorrit.
Het rechter pand (Zuidstraat nummer 1) en de gemeenschappelijke achterbouw bewaart het gave 18de-eeuwse metselwerk (de strekken in de voor- en de achtergevel, de doorgetrokken waterlijsten, aandaken met vlechtingen) en de oorspronkelijke kozijnconstructies.
Als zijnde een samenstel van historische panden die hun oorspronkelijke interieurindeling en -aankleding nog grotendeels bewaren, deze aankleding is erg rijkelijk (vooral de aankleding van nummer 1, de bewaarde schouw bij nummer 3) en getuigt van het belang van deze panden binnen de historische stad Lo.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.