Eclectisch burgerhuis

Beschermd monument van 05-06-2013 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Andries
Straat Gistelse Steenweg
Locatie Gistelse Steenweg 97 (Brugge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/2195.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch burgerhuis

Gistelse Steenweg 97, Brugge (West-Vlaanderen)

Gistelse Steenweg nummer 97. Eclectisch woonhuis van circa 1900 met imposante lijstgevel voorzien van een parement van geglazuurde tegels boven een begane grond van arduin. Eveneens gebruik van arduin voor de speklagen. Hoger opgetrokken rechtertravee uitgewerkt als risaliet en afgewerkt met traptop (smeedijzeren windvaan) voorzien van samengestelde boognis. Op de verdieping meerdere smeedijzeren balkonleuningen. Bewaard schrijnwerk en dakkapel met smeedijzeren windvaan. Behouden interieurelementen.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis, inclusief het interieur en de achterliggende aanbouwen, en de achtertuin.

Waarden

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Het pand is een voorbeeld van een gaaf bewaard eclectisch herenhuis van circa 1900 waarbij zowel aandacht werd besteed aan het interieur als het exterieur.
Het is een gaaf bewaard pand met een rijk uitgewerkte gevel die opvalt door het rijke materiaalgebruik bestaande uit arduin in combinatie met witgeglazuurde baksteen, sierlijke vormgeving van de muuropeningen en de gebuikte gietijzeren balkonleuningen.
Het pand bevat een gaaf bewaard interieur met klassieke plattegrond. De salons en de inkom bewaren onder meer de deuren met origineel hang- en sluitwerk, rijk uitgewerkte plafonds met lijstwerk en centrale rozet. De doorrit wordt geritmeerd door halfzuilen met Korinthische kapitelen, het plafond is voorzien van lijstwerk. In het salon zijn de volgende elementen bewaard gebleven: marmeren schouw, cementtegelvloer, lijstwerk, deuren en zuilen met rijk uitgewerkt stucwerk.

sociaal-culturele waarde

Het pand met rijk uitgewerkte gevel en gaaf bewaard interieur weerspiegelt de sociale status van de bouwheer. Dit komt onder meer tot uiting bij de materiaalkeuze en de uitwerking van de interieurelementen.
Het pand is te situeren in de Brugse rand en illustreert de stadsuitbreiding in het begin van de 20ste eeuw, waarbij de gegoede burgerij herenhuizen liet bouwen in de Brugse rand.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.