Woonhuis met fresco's van Luc Peire

Beschermd monument van 15-01-2015 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Kruis
Straat Polderhoeklaan
Locatie Polderhoeklaan 31 (Brugge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/31005/2196.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Woonhuis met fresco's van Luc Peire

Polderhoeklaan 31, Brugge (West-Vlaanderen)

Huis van 1950, de bouwheer is de broer van kunstschilder Luc Peire (Brugge), en geeft hem in 1951 de opdracht om in de woonkamer en een slaapkamer fresco's te schilderen. Stilistisch is dit werk van Luc Peire te situeren in de overgangsfase van gestileerd figuratief naar het verticale constructivisme. In de woonkamer beslaat de fresco de hele wand van 189 cm hoog en

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Het woonhuis van 1950-1951 met fresco's van kunstschilder Luc Peire is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis, inclusief het interieur. De aanpalende halfopen bebouwing en de tuin zijn niet in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

De woning met fresco's van Luc Peire is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De fresco's "Evocatie van Vlaanderen" en "Zeebrugge '51" aangebracht in de woning Polderhoeklaan 31 te Sint-Kruis zijn van de hand van Luc Peire, een kunstenaar met internationale faam. Deze werken zijn unieke voorbeelden van 20ste-eeuwse frescoschilderkunst in Vlaanderen en vormen een belangrijke stilistische stap in het totale oeuvre van Luc Peire, een fase gekenmerkt door abstrahering en vereenvoudiging waarbij de menselijke uitdrukkingen tot het minimale werden herleid en waarbij het verticalisme een belangrijke rol gaat spelen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.