Wegkapel

Geografisch pakket Pollinkhove

De kapel te Pollinkhove, is beschermd als monument.

De kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Als zijnde een wegkapel die in de jaren 1950 herbouwd werd toen de kapel op de kruising van de Burgweg en de Vaartsrtaat diende gesloopt te worden voor een wegverbreding. Deze vrij late heropbouw van een kapel getuigt van het voortlevend belang dat gehecht werd aan een christelijke devotie. Deze bekommernis werd mede gedragen door het toenmalig gemeentebestuur van Pollinkhove die hier als bouwheer optrad, dit verklaart wellicht mede het vrij grote en het verzorgde karakter van de kapel.

sociaal-culturele waarde

Dit type wegkapellen behoort tot het kwetsbare kleine culturele en historische erfgoed, het is een tastbare getuige van een christelijke devotie en geloofsovertuiging en aldus verbonden met een cultuurhistorische traditie.
Het boerenarbeidershuis en de kapel vormen een erg beeldbepalend gegeven bij het binnenrijden van de dorpskom. Deze beeldbepalendheid resulteert onder meer uit het volumespel tussen het bakstenen huisvolume onder pannen zadeldak en de kleine witgeschilderde kapel onder leien tentdak.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een wegkapel die in de jaren 1950 herbouwd werd toen de kapel op de kruising van de Burgweg en de Vaartsrtaat diende gesloopt te worden voor een wegverbreding. Deze vrij late (herop)bouw van een kapel gebeurde met zin voor verzorgd materiaalgebruik, architecturaal detail en afwerking, confer de witgeschilderde bakstenen pilastergevel, de uitgewerkte deuromlijsting en het leien tentdak.

Wegkapel

Burgweg (Lo-Reninge)
Wegkapel circa 1956 door de gemeente heropgericht na sloping van de kapel op het kruispunt van de Burgweg en de Vaartstraat iets verderop. Witgeschilderde kapel op rechthoekig grondplan, onder leien tentdak.