Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling

Geografisch pakket Pollinkhove

De boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling te Pollinkhove, is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een klein boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling uit de 19de eeuw, gelegen in de dorpskern van Pollinkhove.
Als zijnde een 19de-eeuws boerenarbeidershuis met typische indeling van huis met opkamer en geïncorporeerde stalling aan de achterzijde. Deze indeling is ook afleesbaar aan de hand van de bewaarde interieurindeling en de bewaarde schouwen. Ook de balkenlagen, de trap en de kapconstructie zijn gaaf bewaard.
Als zijnde een pand met een boeiende bouwgeschiedenis: het rechter gedeelte van het huis gaat minimaal terug tot circa 1835, het gedeelte links dateert van circa 1870. Toch vormt het volume een eenheid, onder meer door een zelfde materiaalgebruik en het verderzetten van de streekgebonden traditie van het verzorgde baksteenmetselwerk en de kozijnconstructies in de 19de eeuw. Het metselwerk van het oudste gedeelte onderscheidt zich door erg verzorgde strekken (koud geplaatst).
Het boerenarbeidershuis bewaart aan de achterzijde de brede stoep van bakstenen op hun kant, deze diende onder meer als afwateringssysteem van de licht gebogen dakoverstek.

Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stal

Doelweg 7 (Lo-Reninge)
Op het primitief percelenplan van circa 1835 is enkel het rechter of oostelijk gedeelte van het huis aangeduid. Vermoedelijk betreft het de vier rechter traveeën die op vandaag een eenheid vertonen en gevat zijn tussen twee schoorstenen. De westelijke uitbreiding van circa 1870 betreft een kamer aan de straatzijde en een stal aan de achterzijde, hierbij sluit een nu deels ingekorte stal onder lessenaarsdak aan.