Beschermd monument

Bunkers

Beschermd monument van 26-02-2007 tot heden
ID: 12222   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12222

Besluiten

Militaire bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 26-02-2007  ID: 4483

Beschrijving

De bescherming omvat de restanten van een commandopost.Waarden

De restanten van de commandopost zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De restanten van de commandopost te Diksmuide dragen bij tot het algemene beeld van de bevelvoering van de Atlantikwall. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was in Diksmuide een commandopost van een Duitse legereenheid gelegen. Vanaf 1942 bouwde men deze site verder uit tot een bunkerdorp voor de bevelvoering van de divisie van de regio. Twee kenmerkende bunkers zijn bewaard, met name de commandobunker (Regelbau 117b) en de transmissiebunker voor de hogere bevelvoering (Rege1bau 618). De bunkers zijn gebouwd in sterkte A (i.e. voorzien van drie meter dikke wanden) wat eerder uitzonderlijk is. De transmissiebunker kan beschouwd worden als een tamelijk zeldzame constructie. Op één van de muren bevindt zich nog een goed bewaard bunkernummer.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog

Gasthuisstraat 6 (Diksmuide)
Achteringelegen Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt hier een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd.


Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog

Ijzerheemplein zonder nummer, Willem Telllaan zonder nummer (Diksmuide)
In de bocht gelegen Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Circa 1942 wordt in de onmiddellijke omgeving van het IJzerheemplein een bunkerdorp voor de bevelvoering van de 171ste Infanterie Divisie uitgebouwd.