Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Westoutre British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door W.H. Cowlishaw. Behalve aan straatzijde wordt de begraafplaats omgeven door een rode bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegangspartij is in twee niveaus aangelegd met aanplantingen en wordt omsloten door bakstenen muurtjes en een smeedij zeren hekken. Het Cross of Sacrifice staat vooraan op de begraafplaats. De grafstenen zijn onregelmatig geschikt, terwijl het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en berken.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats aangelegd tussen oktober 1917 en april 1918, en opnieuw tussen augustus en oktober 1918. Tussen april en augustus 1918, tijdens en na het Duitse Lente-Offensief, werd ze gebruikt door Franse troepen. De 72 Franse graven werden na de oorlog verwijderd, terwijl een 50-tal graven van het Gemenebest werden toegevoegd. Nu liggen er 175 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, evenals vijf doden uit mei - juni 1940. Er liggen onder meer drie mannen van het Chinese Labour Corps.

Westoutre British Cemetery

Poperingestraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen net buiten de dorpskom van Westouter. De grotendeels ommuurde begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw, is in twee niveaus aangelegd, met een toegangsperk en 'Cross of Sacrifice' vooraan op de begraafplaats. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.