Bunker Eessener-Stellung

Beschermd monument van 16-02-2012 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Esen
Straat Klerkenstraat
Locatie Klerkenstraat (Diksmuide)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32003/783.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog

Klerkenstraat 2, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Duitse bunker van de Eerste Wereldoorlog, gelegen achter wederopbouwhoeve. Deze militaire constructie maakte deel uit van de zogenaamde "Eessener-Stellung" (een andere bunker van deze tweede Duitse stelling - is bewaard aan de Esenweg zonder nummer) die verder liep op grondgebied Klerken (Houthulst).

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Duitse observatiepost (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een zeldzame Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog met een doordachte ligging. De observatiepost maakte deel uit van de Duitse zgn. '11. Stellung', die langsheen de twintig meter hoogtelijn richting Klerken was uitgebouwd. Dankzij de hogere ligging ten aanzien van de vijand konden vijandelijke handelingen gemakkelijk vanuit de observatiepost waargenomen worden.
Als zijnde een betonnen militair bouwwerk, dat werd opgetrokken in bestaande gebouwen. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917. Het bakstenen gebouw waarin de betonnen constructie werd opgetrokken, fungeerde als een uitstekende camouflage en bijkomende bescherming.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen. Met een afstandsmeter kon de afstand aldus bepaald worden volgens het principe van de driehoeksmeetkunde.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.