Beschermd monument

Bunker Eessener-Stellung

Beschermd monument van tot heden

ID
12231
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12231

Besluiten

Duitse observatiepost Eerste Wereldoorlog
definitieve beschermingsbesluiten: 16-02-2012  ID: 4950

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat de Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog.Waarden

Duitse observatiepost (W.O. I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen. Met een afstandsmeter kon de afstand aldus bepaald worden volgens het principe van de driehoeksmeetkunde.

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een zeldzame Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog met een doordachte ligging. De observatiepost maakte deel uit van de Duitse zgn. '11. Stellung', die langsheen de twintig meter hoogtelijn richting Klerken was uitgebouwd. Dankzij de hogere ligging ten aanzien van de vijand konden vijandelijke handelingen gemakkelijk vanuit de observatiepost waargenomen worden.
Als zijnde een betonnen militair bouwwerk, dat werd opgetrokken in bestaande gebouwen. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917. Het bakstenen gebouw waarin de betonnen constructie werd opgetrokken, fungeerde als een uitstekende camouflage en bijkomende bescherming.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Duitse observatiepost II. Stellung

Klerkenstraat 2 (Diksmuide)
Duitse observatiepost uit de Eerste Wereldoorlog, die deel uitmaakte van de Duitse tweede stelling. De betonnen observatiepost werd opgetrokken tussen september 1916 en april 1917 in een bestaand bakstenen gebouw. Kenmerkend zijn de twee smalle observatiegleuven die samen een hoek van 90° vormen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.