Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Voormezelestraat
Locatie Voormezelestraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/738.1
  • DW002411
  • OW002824

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery

Voormezelestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

'Croonaert Chapel Cemetery' is een kleine begraafplaats (455m²), ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant (met een insprong bij de toegang) en is omgeven door een natuurstenen muur. Het terrein helt lichtjes af.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Croonaert Chapel Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Eén van de vele Britse militaire begraafplaatsen die ontstaan zijn ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917, genoemd naar de nu verdwenen Croonaertkapel. Tussen juni en november 1917 werden er 52 doden van de 19th Division begraven, naast enkele Britten van andere eenheden. In april 1918 en januari 1919 volgden nog twee bijzettingen. De 51 Duitsers die er oorspronkelijk begraven lagen, werden na de oorlog verwijderd. Zodoende liggen er 74 Britten en één man van het Chinese Labour Corps.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats temidden van het glooiende landschap van Heuvelland gelegen, ontworpen door W.C. Von Berg. De begraafplaats is ommuurd met een natuurstenen muur en bevat zoals gebruikelijk een Cross of Sacrifice. De grafstenen maken deel uit van één perk. Behalve bloemperken en struiken wordt de begraafplaats getooid met vier berken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.