Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Krommestraat
Locatie Krommestraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/739.1
  • DW002411
  • OW002825

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2

Krommestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Derry House Cemetery No. 2 werd aangelegd vanaf juni 1917. Op Derry House Cemetery No. 2 liggen er 163 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door W.H. Cowlishaw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2 is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Derry House Cemetery No. 2 met deel van een Duitse bunker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. Oorspronkelijk waren er twee begraafplaatsen bij Derry House, maar Derry House No. 1 werd na de oorlog ontruimd. No. 2 werd vanaf juni 1917 aangelegd door de llth Division en zou gebruikt worden als frontlijnbegraafplaats tot in december 1917. In oktober 1918 begroef de 2nd London Scottish er nog enkele van haar mannen. Nu liggen er 163 geïdentificeerde doden begraven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats met een bakstenen ommuring, ontworpen door W.R. Cowlishaw. De twee perken met graven zijn van mekaar gescheiden door een perk, waarin het Cross of Sacrifice en de landplaten ondergebracht zijn. De toegang wordt geflankeerd door dubbele muurpijlers. In het meest noordelijke perk is een deel van een Duitse bunker te zien. Behalve bloemperken en struiken staan er op de begraafplaats verschillende Zweedse lijsterbessen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.