Duitse bunker

Duitse bunker Eerste Wereldoorlog

De bescherming omvat een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Duitse bunker (W.O.I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een stevige Duitse bunker op nauwelijks 1500 meter ten oosten van de beruchte Dodengang, in het open polderlandschap van Beerst-Biote. De bunker Was oorspronkelijk opgetrokken in bestaande bakstenen gebouwen van Ferme du Passage. Vanuit deze en andere bunkers bij deze hoeve werd tot in het laatste oorlogsjaar intensief geschoten richting Belgische stellingen. Hoewel de hoevegebouwen en bijhorende bunkers door de Belgen vaak onder vuur genomen werden, bleken de bunkers dit vijandelijk vuur goed te doorstaan.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse bunker met een betonnen sokkel op het dak. Deze betonnen sokkel kon dienen voor het plaatsen van een geschutsopstelling. Het dak kon bereikt worden via klimijzers, die vandaag de dag bewaard gebleven zijn.

sociaal-culturele waarde

Als materiƫle getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Duitse bunker

Galileistraat (Diksmuide)
Duitse betonnen bunker, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken bij de gebouwen van een boerderij, die op Belgische militaire stafkaarten wordt aangeduid met 'Ferme du Passage'.