Duitse bunker

Beschermd monument van 16-02-2012 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Beerst
Straat Galileistraat
Locatie Galileistraat (Diksmuide)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32003/784.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog

Galileistraat zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Bovengrondse betonnen militaire constructie op rechthoekig grondplan en onder plat dak.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De bescherming omvat een Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog.

Waarden

Duitse bunker (W.O.I) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu militair-historische waarde en historische contextwaarde: Als zijnde een stevige Duitse bunker op nauwelijks 1500 meter ten oosten van de beruchte Dodengang, in het open polderlandschap van Beerst-Biote. De bunker Was oorspronkelijk opgetrokken in bestaande bakstenen gebouwen van Ferme du Passage. Vanuit deze en andere bunkers bij deze hoeve werd tot in het laatste oorlogsjaar intensief geschoten richting Belgische stellingen. Hoewel de hoevegebouwen en bijhorende bunkers door de Belgen vaak onder vuur genomen werden, bleken de bunkers dit vijandelijk vuur goed te doorstaan.
Als zijnde een militaire constructie die getuigt van de evolutie die de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog onderging en waarbij het gebruik van beton voor militaire verdedigingswerken aan belang won.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een Duitse bunker met een betonnen sokkel op het dak. Deze betonnen sokkel kon dienen voor het plaatsen van een geschutsopstelling. Het dak kon bereikt worden via klimijzers, die vandaag de dag bewaard gebleven zijn.

sociaal-culturele waarde

Als materiële getuige van de 'Grooten Oorlog' die de frontstreek jarenlang in zijn greep had en honderdduizenden mensenlevens verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, met o.m. de Westhoek als strijdtoneel waar honderdduizenden mannen uit de hele wereld vochten. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.
Als stille getuige, die door de jarenlange inbedding in het landschap van de frontstreek als het ware deel is gaan uitmaken van het landschap.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.