Kartuizerinnenklooster

Kartuizerinnenklooster, godshuis Reylof-De Blieck en godshuis De Vette Vispoort

De bescherming als monument omvat het voormalig kartuizerinnenklooster.

Waarden

Voormalig kartuizerinnenklooster is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
als zijnde de voormalige site van het kartuizerinnenklooster sinds 1578 aanwezig in de Kartuizerinnenstraat, welke gedurende het ganse Ancien Regime zowel op kerkelijk als maatschappelijk vlak, een belangrijke rol heeft gespeeld.
Dit voormalig kloostercomplex is een voorbeeld van religieuze architectuur. Het kloostercomplex is geleidelijk aan tot stand gekomen en het resultaat beslaat een ruime oppervlakte bestaande uit een zaalkerk palend aan de huidige Kartuizerinnenstraat, een kloosterpand waarvan nog twee pandgangen zijn bewaard en een vleugel aan de Reie.
De hoofdingang met 17de-eeuws uitzicht heeft een bakstenen tuitgevel en heeft een arduinen deuromlijsting afkomstig van de Oude Burg nummer 4. De rijk uitgewerkte gevelsteen is afkomstig van de Berg van Barmhartigheid (Langerei nummer 7). De pandgang bewaart nog de moer- en kinderbalken en de balksleutels met een kwartrond profiel. De voormalige kartuizerinnenkerk, nu militaire kapel, is een éénbeukige kapel van zes traveeën en een koor van één travee. Vermeldenswaardig zijn de versierde gewelfvlakken en de crypte onder het laat 18de-eeuws altaar.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een belangrijk beeldbepalend en structuurbepalend kloostercomplex met bijhorende kloosterkerk. Tot op heden heeft het complex een sociaal-culturele functie. Het voormalig klooster geeft onderdak aan de diensten van het OCMW en de voormalige kloosterkerk is in gebruik als militaire kapel. De kapel heeft een belangrijke historische en socio-culturele waarde als gedenkteken voor zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.

artistieke waarde

als zijnde een complex met gaaf bewaarde interieurelementen zoals onder meer de raadzaal met goudlederbehang en een portrettenreeks waarbij architect L. Delacenserie er in slaagde om authentieke interieurelementen te verwerken in een neorococo-omkadering.

Kartuizerinnenstraat 2-4 (Brugge)
Voormalig Kartuizerinnenklooster, hier opgericht vanaf de late 16de eeuw en fasegewijs uitgebouwd en uitgebreid, voornamelijk in de eerste helft van de 17de en 18de eeuw. Tussen 1575 tot 1783 in gebruik geweest als klooster. De bakstenen kloostergebouwen op een U-vormige plattegrond zijn gelegen rond een binnenplaats met voornamelijk een 18de-eeuws karakter. Ze omvatten een zaalkerk palend aan de huidige Kartuizerinnenstraat, die opklimt tot de vroege 17de eeuw en die vanaf 1893 gebruikt werd als militaire kapel en in 1927 werd omgevormd tot oorlogsgedenkteken. Het kloosterpand bewaart twee pandgangen, waarvan de bouw aanving in de vroege 17de eeuw, en een vleugel aan de Reie met 18de-eeuws uitzicht.