Hoeve Pollinkhof

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Deelgemeente Pollinkhove
Straat Vaartstraat
Locatie Vaartstraat 2 (Lo-Reninge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/32030/732.1
  • 4.01/32030/827.1
  • OW002581

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hoeve Pollinkhof

Vaartstraat 2, Lo-Reninge (West-Vlaanderen)

Vaartstraat nr. 2. Historische hoeve zogenaamd "POLLINKHOF" (cf. houten naambord), gelegen ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk. Het is een erg beeldbepalende in kern 18de-eeuwse hoeve. De beeldbepalendheid resulteert voornamelijk uit het volumespel van de gaaf bewaarde witgekalkte bestanddelen en de ligging in een vrij ongerepte omgeving midden in de dorpskern van Pollinkhove waarbij d

Beschrijving

De historische gebouwen van de hoeve zogenaamd het Pollinkhof, met name de toegangshekken, het boerenhuis, de dwarsschuur, de stalling, de ast en het hondenhok te Pollinkhove, zijn beschermd als monument.

Waarden

De historische gebouwen van de hoeve zogenaamd het Pollinkhof, met name het toegangshekken, het boerenhuis, de dwarsschuur, de stalling, de ast en het hondenhok, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een erg belangrijke hoeve binnen de dorpsstructuur van Pollinkhove, ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk, en gelegen in een relatief ongerepte omgeving. Het pollinkhof vormde samen met het verdwenen kasteel het foncier van de heren van Pollinkhove. Het kasteel verdween in de 18de eeuw, wellicht bevond het zich op de opperhofsite die tot circa 1876 nog omwald was. De oorspronkelijke opperhof-/ neerhofstructuur blijkt uit de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief percelenplan (circa 1835), en is ondanks het dempen van de omwalling van het opperhof nog goed afleesbaar op het terrein.
Als zijnde een erg beeldbepalende hoeve ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk. De hoeve wordt gemarkeerd door losstaande bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het erf. Het boerenhuis, de dwarsschuur en de stalling zijn in kern 18de-eeuwse gebouwen die gekenmerkt worden door de witgekalkte baksteenbouw en de zadeldaken met Vlaamse pannen, afgeboord door aandaken met geprofileerde kraagstenen en topstukken met bolbekroning. Ook het beschilderde houtwerk is gaaf bewaard. De imposante dwarsschuur bewaart een interessante 18de-eeuwse kapconstructie, een balk draagt het jaartal 1750 in een mooi uitgewerkte cartouche. Een jaarsteen Anno 1748 is ingewerkt in de erfgevel van de stalling, een onleesbare jaarsteen in een zijgevel van het huis. De tabaksast ten westen van het boerenhuis wordt circa 1876 gebouwd en getuigt van de diversificatie van de landbouwsector aan het einde van de 19de eeuw. Het toegangshekken tussen pilasters en het bakstenen hondenhok zijn erfelementen die de historische hoevesite completeren.
Als zijnde een hoeve met een gaaf bewaard witgekalkt boerenhuis met een typische indeling met links een opkamer, onder pannen zadeldak bekroond met een dakruiter, het huis bewaart zijn oorspronkelijke kozijnconstructies met luiken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een heel beeldbepalende hoevesite ten oosten van de Sint-Bartholomeuskerk. De beeldbepalendheid resulteert voornamelijk uit het volumespel van de gaaf bewaarde witgekalkte bestanddelen en de ligging in een vrij ongerepte omgeving midden in de dorpskern van Pollinkhove waarbij de relatie hoeve-kerk een belangrijke rol speelt.
Het Pollinkhof is als het voormalige neerhof van het foncier van de heren van Pollinkhove van erg groot belang voor de geschiedenis en het culturele erfgoed van het kleine dorp Pollinkhove.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.