Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Wulvergemstraat
Locatie Wulvergemstraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/742.1
  • OW002829

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery

Wulvergemstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

De ‘1st Dorsets’ begonnen er in december 1914 een begraafplaats (‘No. 1’) aan de oostzijde van de boerderij. In januari 1915 begon hetzelfde bataljon een tweede begraafplaats aan te leggen (‘No. 2’) ten westen van de boerderij. Na de oorlog werd ‘No. 2’ ontruimd en overgebracht naar ‘No. 1’, samen met nog 1 veldgraf. Nu zouden er 132 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven liggen. De begraafplaats is ontworpen door W.C. Von Berg. Via een smeedijzeren toegangshek en een graspad kan de begraafplaats bereikt worden. De eigenlijke begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant en is 1359m² groot. Het terrein helt lichtjes af en wordt omgeven door een bakstenen muur afgedekt met witte natuursteen, die vrij hoog wordt daar waar het terrein afhelt. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat links in de hoek. Bij de toegang zijn de drie landplaten terug te vinden, ev

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats R.E. Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats vanaf december 1914 aangelegd door de lst Dorsets, ten oosten van de zogenaamde R.E. Farm (Royal Engineers Farm). In januari 1915 begon hetzelfde bataljon met een tweede begraafplaats ten westen van de boerderij. De 24 graven van deze tweede begraafplaats werden na de oorlog overgebracht naar de grotere begraafplaats ten oosten van de boerderij, samen met één veldgraf . Drie Franse graven werden verwijderd. Nu liggen er 179 doden begraven.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse militaire begraafplaats van W.C. Von Berg, omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Andere gebruikelijke elementen zijn het smeedijzeren toegangshekken en het Cross of Sacrifice. De grafstenen zijn verdeeld over vier perken. Het geheel wordt opgefleurd met bloemperken en struiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.