Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Hollebekestraat
Locatie Hollebekestraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/743.1
  • OW002830

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery

Hollebekestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Somer Farm Cemetery No. 1 werd net als ‘No. 2’ in juni 1917 gestart. De begraafplaats werd genoemd naar de vlakbij gelegen boerderij. Somer Farm No. 2 werd na de oorlog ontruimd. Op de begraafplaats liggen er volgens het huidige register 67 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden) en 24 Australiërs begraven. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, 633m² groot, is rechthoekig en het terrein is vlak. In de toegangsmuur, vervaardigd uit bruine natuursteen en afgewerkt met witte natuursteen, zijn bloembakken verwerkt. De toegang wordt afgesloten met ijzeren kettingen en de toegangsplaten vermelden de jaartallen MCMXVII - MCMXVIII. Het ‘Cross of Sacrifice’ is van het type A1 en staat op een verhoog, die aansluiting vindt met de natuurstenen omheiningsmuur. De drietalige landplaat is gegrift in de

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Eén van de vele begraafplaatsen in Heuvelland die ontstaan zijn ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot in maart 1918, in oktober volgden nog enkele bij zettingen. De nabijgelegen begraafplaats Somer Farm Cemetery No. 2 werd na de oorlog ontruimd. Er liggen 67 Britten en 24 Australiërs begraven. Voor vijf van hen werd een special memorial opgericht, omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Vrij kleine en typisch Britse begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Ze wordt omheind met een natuurstenen muur met bloembakken. Centraal tegen de achterste muur, recht tegenover de toegang staat het Cross of Sacrifice, dat geflankeerd wordt door twee sierkersen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.