Beschermd monument

Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2009  ID: 4581

De Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Somer Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Eén van de vele begraafplaatsen in Heuvelland die ontstaan zijn ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De begraafplaats bleef in gebruik tot in maart 1918, in oktober volgden nog enkele bij zettingen. De nabijgelegen begraafplaats Somer Farm Cemetery No. 2 werd na de oorlog ontruimd. Er liggen 67 Britten en 24 Australiërs begraven. Voor vijf van hen werd een special memorial opgericht, omdat hun graf niet meer teruggevonden kon worden.

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Vrij kleine en typisch Britse begraafplaats, ontworpen door W.H. Cowlishaw. Ze wordt omheind met een natuurstenen muur met bloembakken. Centraal tegen de achterste muur, recht tegenover de toegang staat het Cross of Sacrifice, dat geflankeerd wordt door twee sierkersen.

Is de bescherming van

Hollebekestraat zonder nummer (Heuvelland)
Somer Farm Cemetery No. 1 werd net als ‘No. 2’ in juni 1917 gestart. De begraafplaats werd genoemd naar de vlakbij gelegen boerderij. Somer Farm No. 2 werd na de oorlog ontruimd. Op de begraafplaats liggen er volgens het huidige register 67 doden uit het Verenigd Koninkrijk (waarvan er 1 niet geïdentificeerd kon worden) en 24 Australiërs begraven. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, 633m² groot, is rechthoekig en het terrein is vlak. In de toegangsmuur, vervaardigd uit bruine natuursteen en afgewerkt met witte natuursteen, zijn bloembakken verwerkt. De toegang wordt afgesloten met ijzeren kettingen en de toegangsplaten vermelden de jaartallen MCMXVII - MCMXVIII. Het ‘Cross of Sacrifice’ is van het type A1 en staat op een verhoog, die aansluiting vindt met de natuurstenen omheiningsmuur. De drietalige landplaat is gegrift in de