Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Scheerstraat
Locatie Scheerstraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/744.1
  • OW002831

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery

Scheerstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Spanbroekmolen British Cemetery is genoemd naar een molen, die ten zuidwesten van het dorp Wijtschate stond. De begraafplaats werd opgericht in 1917. De begraafplaats werd tijdens latere gevechten volledig vernield. Na de oorlog kon ze opnieuw gelokaliseerd worden. 6 graven werden niet meer teruggevonden: deze doden worden nu met een ‘special memorial’ herdacht. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove. Spanbroekmolen British Cemetery is een kleine begraafplaats (304m²), met rechthoekig grondplan en een vlak terrein dat omgeven wordt door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang, waar het jaartal ‘1917’ vermeld staat, wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. Nabij de toegang zijn de drie landplaten en een zitbank terug te vinden. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan (noordkant). Scott Michael, The Ypres

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De nabijgelegen Spanbroekmolenkrater, ook wel Lone Tree Crater of Pool of Peace genoemd, is één van de negentien dieptemijnen, die op 7 juni 1917 tot ontploffing werden gebracht. Toen vielen vele doden onder de Royal Irish Rifles. Van de 58 doden op Spanbroekmolen British Cemetery behoorden er 57 tot de 36th Ulster Oivision, waarvan het merendeel tot de Royal Irish Rifles. 55 van hen stierven op de beruchte 7de juni, de drie andere op de 8ste juni. De begraafplaats raakte tijdens latere gevechten zwaar beschadigd, waardoor de graven van zes mannen niet meer teruggevonden konden worden. Zij worden herdacht met een special memorial.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats die prachtig gelegen is in het glooiende landschap van Heuvelland. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J. R. Truelove. Ze is ommuurd door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen en bevat zoals gebruikelijk onder meer een Cross of Sacrifice.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.