Beschermd monument

Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
12246
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12246

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2009  ID: 4581

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine, typisch Britse militaire begraafplaats die prachtig gelegen is in het glooiende landschap van Heuvelland. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J. R. Truelove. Ze is ommuurd door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen en bevat zoals gebruikelijk onder meer een Cross of Sacrifice.

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats die volledig in het teken staat van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De nabijgelegen Spanbroekmolenkrater, ook wel Lone Tree Crater of Pool of Peace genoemd, is één van de negentien dieptemijnen, die op 7 juni 1917 tot ontploffing werden gebracht. Toen vielen vele doden onder de Royal Irish Rifles. Van de 58 doden op Spanbroekmolen British Cemetery behoorden er 57 tot de 36th Ulster Oivision, waarvan het merendeel tot de Royal Irish Rifles. 55 van hen stierven op de beruchte 7de juni, de drie andere op de 8ste juni. De begraafplaats raakte tijdens latere gevechten zwaar beschadigd, waardoor de graven van zes mannen niet meer teruggevonden konden worden. Zij worden herdacht met een special memorial.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Spanbroekmolen British Cemetery

Scheerstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaan nabij de mijnkrater Spanbroekmolen, ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate. De kleine, rechthoekige begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van J. R. Truelove, is ommuurd door een bakstenen muur.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.