Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wijtschate
Straat Wijtschatestraat
Locatie Wijtschatestraat zonder nummer (Heuvelland)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33039/746.1
  • OW002833

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery

Wijtschatestraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Wytschaete Military Cemetery werd na de oorlog aangelegd door de concentratie van verspreide graven en de ontruiming van kleinere begraafplaatsen rond Wijtschate.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery met gedenkkruis voor de 16th Irish Division is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Wytschaete Military Cemetery met gedenkkruis voor de 16th Irish Division is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats die na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven en de ontruiming van kleinere begraafplaatsen in de omgeving van het dorp. Op de begraafplaats liggen 1003 doden begraven, waarvan er 674 niet meer geïdentificeerd konden worden. Er staan 25 special memorials voor mannen, waarvan aangenomen wordt dat ze onder een naamloze grafsteen liggen of wiens graf op hun oorspronkelijke begraafplaats verloren ging.
Het gedenkteken voor de 16th Irish Division werd onthuld op 22 augustus 1926. Het wil herinneren aan de 16de divisie die Whitesheet (Wijtschate) veroverde tijdens de Mijnenslag van 7 juni 1917. Toen vocht deze katholieke Ierse divisie zij aan zij met de protestantse 36ste (Ulster) divisie, in eigen land gezworen politieke vijanden.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door E. Lutyens en W. H. Cowlishaw. Vanaf de open toegang met trappen vertrekt een middenpad naar het Cross of Sacrifice, die gemarkeerd wordt door vier coniferen. De Stone of Remembrance staat rechts achteraan op de begraafplaats. De graven liggen vrij regelmatig geschikt over zes perken. De begraafplaats wordt verder getooid met bloemperken, struiken, twee treurwilgen en twee populieren achteraan het middenpad, waar een stenen zitbank staat.
Het gedenkteken voor de 16th Irish Division is symbolisch opgebouwd uit een Keltisch kruis uit graniet op een artificiële rotsformatie. Op het kruis staat een klaverblad in holreliëf afgebeeld.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.