Godshuis De Vette Vispoort

Kartuizerinnenklooster, godshuis Reylof-De Blieck en godshuis De Vette Vispoort

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het godshuis De Vette Vispoort met inbegrip van het steegje vanuit de Moerstraat.

Waarden

Godshuis De Vette Vispoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een beeldbepalend steegje dat vier voormalige armenhuisjes groepeert die in kern vermoedelijk opklimmen tot de 16de eeuw.

Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een godshuis binnen de eerste omwalling (1127-1128).
Als zijnde een belangrijk voorbeeld van de Brugse armenzorg op particulier initiatief, dat zijn aanvang vindt in de 15de eeuw.

Moerstraat 10, 16 (Brugge)
Voormalig Godshuis zogenaamd "Vette Vischpoort / 1434", zie recent opschrift. Gesticht in 1434 door J. Fierens en M. van Leeuwerghem in de Klaverstraat. Circa 1600 zoeken erfgenamen naar aanleiding van de bouwvallige staat, een nieuwe locatie. 1618: aankoop van de huisjes in de Vette Vispoort.