Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery

Gemeente Heuvelland
Deelgemeente Wulvergem
Straat Vrooilandstraat
Locatie Vrooilandstraat zonder nummer (Heuvelland)

Vrooilandstraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Men startte met de aanleg van de begraafplaats in juli 1916. Op de begraafplaats zijn 301 mannen begraven. Er werden 3 'special memorials' opgericht voor de mannen van het ‘1st/7th Cheshire’. De begraafplaats is ontworpen door Charles Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

De Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Pond Farm Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats in juli 1916 aangelegd door de 3rd Rif1e Brigade en de 8th Buffs. Ze bleef in gebruik door gevechtseenheden en medische posten tot in oktober 1917. In april en september 1918 werden nogmaals bijzettingen verricht. Er liggen nu 296 Britten en vijf Duitsers. Meer dan de helft van de Britten behoorde tot Ierse regimenten.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typisch Britse begraafplaats ontworpen door Charles Holden en W.H. Cowlishaw. Karakteristieke elementen zijn de natuurstenen ommuring, het natuurstenen schuilgebouw, met een dak uit witte natuurstenen blokken en het Cross of Sacrifice dat op een verhoogd perk is geplaatst. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en sierappels.