Demarcatiepaal 14

Gemeente Heuvelland
Straat Reningelststraat
Locatie Reningelststraat zonder nummer (Heuvelland)

Demarcatiepaal 14

Reningelststraat zonder nummer, Heuvelland (West-Vlaanderen)

Demarcatiepaal nr. 14 staat opgesteld op een betonnen platform in de berm langs de Reningelststraat. Het is een gift van de provincie Luxemburg.

Typologiedemarcatiepalen
Tags Eerste Wereldoorlog, Interbellum, Tweede Wereldoorlog

Demarcatiepaal 14 is beschermd als monument.

Demarcatiepaal nr. 14 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Eén van de 22 demarcatiepaaltjes die na de Eerste Wereldoorlog door de Touring Club de Belgique werden opgericht. De demarcatiepaaltjes hebben een hoge militair-historische en historische contextwaarde, aangezien ze de verste Duitse opmars willen markeren langsheen de frontlijn tussen Nieuwpoort en de Vogezen (Frankrijk). Demarcatiepaal nr. 14 markeert de plaats tot waar de Duitsers gevorderd waren tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918), namelijk tot aan de Kemmelbeek en het gehucht Pompier.
De demarcatiepalen getuigen van een typisch tijdsklimaat van de eerste naoorlogse jaren. Alleen al door de oorspronkelijke meertalige opschriften "Hier werd de overweldiger tot staan gebracht" werd de revanchegeest op de voormalige Duitse vijand stevig verwoord. Bij de meeste demarcatiepalen, waaronder nr. 14, werd dit opschrift tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter verwijderd. Op die manier getuigen deze gedenktekens eveneens van de bezettingsmentaliteit van de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.