Windmolen Margrietmolen

Beschermd monument van tot (opheffing)

Stenen windmolen Margrietmolen
definitieve opheffingsbesluiten: 29-06-2023  ID: 15142

voorlopige opheffingsbesluiten: 06-03-2023  ID: 15116

De stenen Margriet- of Sint-Machuutmolen te Pollinkhove, was beschermd als monument.

De bescherming van de stenen windmolen Margrietmolen als monument werd op 29 juni 2023 opgeheven. De erfgoedwaarden van het beschermde goed zijn onherstelbaar aangetast door de slechte bouwfysische toestand en door de gewijzigde omgeving of molenbiotoop.

Waarden

De stenen windmolen, genaamd Margrietmolen, was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Margrietmolen

Lindestraat 5 (Lo-Reninge)
De Margriet- of Machuutmolen is een stenen bovenkruier van het type grondzeiler, die dienst deed als korenmolen. De Margrietmolen werd omstreeks 1870 opgericht door Arsène Couzyn, ter vervanging van de 400 meter oostwaarts gelegen Hullebrugmolen. De van de oude molen bruikbare onderdelen, voornamelijk van het draaiend werk, werden bij de bouw van de grondzeiler gerecupereerd.