Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Schutsluis met overlaat, ophaalbrug en technische inrichting

Beschrijving

De schutsluis met overlaat en de ophaalbrug op de scheiding tussen de rivier de IJzer en het kanaal de Lovaart te Pollinkhove, zijn beschermd als monument.

Waarden

De schutsluis met overlaat en de ophaalbrug met inbegrip van de bijhorende technische inrichting, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een na de Tweede Wereldoorlog herstelde schutsluis uit 1827 uitgerust met houten puntdeuren, overlaat uit 1869 en ophaalbrug.
Als goed bewaard voorbeeld van een kunstwerk dat op de scheiding tussen een rivier, de IJzer, en een 12de-eeuws kanaal, de Lovaart, zowel het waterpeil als het waterverkeer regelt.
Als vervangingskunstwerk van een middeleeuwse winde of overdracht.
Als verkeersknooppunt waarrond een gehucht groeide.

Fintele (Lo-Reninge)
Zogenaamde Fintelesas, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaart en IJzer. In oorsprong teruggaand tot 1827. Net voor de capitulatie van 28 mei 1940 blazen de Belgische troepen om tactische redenen de schut- en keersluis op. In 1943 wordt het sluizencomplex opnieuw herbouwd.