Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

De Fintele

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gehucht Fintele

Het gehucht De Fintele te Pollinkhove, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Het gehucht de Fintele is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een handelsnederzetting ontstaan aan het kruispunt van IJzer en Lovaart, eertijds belangrijk voor de binnenscheepvaart en als zijnde een gaaf bewaard landelijk gehucht met een typische structuur.

De Fintele

Fintele, Vaartdijk (Lo-Reninge)
Klein gehucht, ontstaan als handelsnederzetting, gelegen aan de samenvloeiing van de IJzer, Lovaart en de Grote Beverdijkbeek.

Is de omvattende bescherming van

Brug langs de IJzer

Fintele (Lo-Reninge)
Geklonken metalen brug langs de IJzer, ter hoogte van Fintele nummer 7; vermoedelijk gerecupereerde brug van over de 'dode arm' van de Lovaart.

Fintele 4 (Lo-Reninge)
Witgeschilderd dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met voortuintje. Verankerde baksteenbouw onder mansardedak. Voortuintje van de straat gescheiden door geelbakstenen muurtje met ezelsrug.

Burgerhuis met 18de-eeuwse kern

Fintele 9 (Lo-Reninge)
Witgeschilderd en verbouwd dubbelhuis onder zadeldak, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern. Haaks op het hoofdvolume aansluitende vleugel met nutsgebouwen onder zadeldak.

Café Au Bienvenue

Fintele 8 (Lo-Reninge)
Café uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde gele baksteenbouw onder zadeldak. Aanpalende nutsgebouwen uit 1945.

Dorpswoning van 1934

Fintele 19 (Lo-Reninge)
Witgeschilderd dubbelhuisje van 1934, confer muurankers, met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

Ontmantelde houten brug Hooipiete

Ontmantelde houten brug, gestockeerd aan de linkeroever van de IJzer. De eerste vermeldingen van deze houten brug klimmen terug tot de 17de eeuw. In 1694 wordt de Hooipiete vervangen door een draaibrug om een vlotter troepentransport over de IJzer toe te laten.

Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Zogenaamde Fintelesas, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaart en IJzer. In oorsprong teruggaand tot 1827. Net voor de capitulatie van 28 mei 1940 blazen de Belgische troepen om tactische redenen de schut- en keersluis op. In 1943 wordt het sluizencomplex opnieuw herbouwd.