Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

De Fintele

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 22-04-1994 tot heden

ID
12265
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/12265

Besluiten

Gehucht Fintele
definitieve beschermingsbesluiten: 22-04-1994  ID: 2683

Beschrijving

Het gehucht De Fintele te Pollinkhove, is beschermd als dorpsgezicht.Waarden

Het gehucht de Fintele is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een handelsnederzetting ontstaan aan het kruispunt van IJzer en Lovaart, eertijds belangrijk voor de binnenscheepvaart en als zijnde een gaaf bewaard landelijk gehucht met een typische structuur.

historische waarde

Als zijnde een handelsnederzetting ontstaan aan het kruispunt van IJzer en Lovaart, eertijds belangrijk voor de binnenscheepvaart en als zijnde een gaaf bewaard landelijk gehucht met een typische structuur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

De Fintele

Fintele, Vaartdijk (Lo-Reninge)
Klein gehucht, ontstaan als handelsnederzetting, gelegen aan de samenvloeiing van de IJzer, Lovaart en de Grote Beverdijkbeek.

Is de omvattende bescherming van

Brug langs de IJzer

Fintele zonder nummer (Lo-Reninge)
De Fintele z.nr. Geklonken metalen brug langs de IJzer, ter hoogte van Fintele nr. 7. Vermoedelijk gerecupereerde brug van over de 'dode arm' van de Lovaart.


Burgerhuis met 18de-eeuwse kern

Fintele 9 (Lo-Reninge)
* De Fintele nr. 9. Witgeschilderd en verbouwd dubbelhuis onder zadeldak. Gelegen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 22.04.1994. Vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, cf. aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Verankerde gele baksteenbouw. Linker zijgevel met dichtgemetselde muuropeningen. Haaks op het hoofdvolume aansluitende vleugel met nu


Burgerhuis met voortuin

Fintele 4 (Lo-Reninge)
* De Fintele nr. 4. Witgeschilderd dubbelhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met voortuintje. Gelegen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 22.04.1994. Verankerde baksteenbouw onder mansardedak. Voortuintje van de straat gescheiden door geelbakstenen muurtje met ezelsrug.


Café Au Bienvenue

Fintele 8 (Lo-Reninge)
* De Fintele nr. 8. Café "AU BIENVENUE" uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gelegen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 22.04.1994. Verankerde gele baksteenbouw onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profielen. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Aanpalende nutsgebouwen uit 1945. Achterin gelegen, vrijstaand bakstenen nutsgebouwtje onder zadeldak (Vlaamse pann


Dorpswoning van 1934

Fintele 19 (Lo-Reninge)
* De Fintele nr. 19. Witgeschilderd dubbelhuisje van "1934", cf. muurankers. Gelegen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 22.04.1994. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.


Ontmantelde houten brug Hooipiete

Fintele zonder nummer (Lo-Reninge)
De Fintele z.nr. Zogenaamde "HOOIPIETE". Ontmantelde houten brug, gestockeerd aan de linkeroever van de IJzer. De eerste vermeldingen van deze houten brug klimmen terug tot de 17de eeuw. In 1694 wordt de Hooipiete vervangen door een draaibrug om een vlotter troepentransport over de IJzer toe te laten. De draaibrug wordt wellicht rond 1827 -samengaand met de bouw van de schutsluis- vervange


Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Fintele zonder nummer (Lo-Reninge)
* De Fintele z.nr. Schutsluis met overlaat en ophaalbrug. Beschermd als dorpsgezicht bij M.B. van 22.04.1994 en beschermd als monument bij M.B. van 29.05.1995. Zogenaamde “Fintelesas”, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaar