Handelshuis 't Nieuw Torretje

Woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het eclectisch handelshuis van 1885, volgens een opschrift ook 't Nieuw Torretje genaamd.

Waarden

Het pand, zogenaamd 't Nieuw Torretje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: een pand van 1885 met een rijkelijk uitgewerkte gevel in eclectische stijl met overwegend neorenaissance en neobarokke elementen. Typerend is het traditionele materiaalgebruik i.e. rode baksteen verfraaid met natuursteen. Het ontwerp is van architect O. De Breuck (1855-1921) en getuigt van zijn kennis van de lokale bouwstijlen en van zijn zin voor originaliteit en detail.

Genthof 10-12 (Brugge)
Ten opzichte van de rooilijn inspringend, eclectisch handelshuis met neorenaissance- en barokinslag naar ontwerp van architect O. De Breuck (Brugge) van 1885 in aansluiting bij het geïntegreerde en "te restaureren" nummer 10.