Hoekhuis met Mariabeeld

Woningen

De bescherming als monument omvat de hoekwoning van Genthof met Langerei.

Het hoekpand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een woonhuis met een trapgevel gedateerd "1764" die een representatief voorbeeld is voor de architectuur in de 18de eeuw. De gevel, opgevat als een gevelbreed risaliet, wordt getypeerd door het gebruik van gesinterde baksteen voor de onderbouw. De bovenbouw is voorzien van gelede natuurstenen kordons en vensters, gevat in een natuurstenen omlijsting geflankeerd door muurdammen. De weliswaar sterk aangepaste zijgevel en constructieve elementen zoals de kelder en de bepleisterde balklagen wijzen op een middeleeuwse kern. Eind 18de - begin 19de eeuw werd het interieur gedeeltelijk heraangekleed.

sociaal-culturele waarde

de ligging van het huis op de hoek van de Spiegelrei en het Genthof, tegenover de Carmersbrug, verleent het pand een beeldbepalend karakter.

Genthof 48 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën + vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de Spiegelrei, leipannen). Laatmiddeleeuwse kern, zie zijgevel; reiegevel met jaarschrift 1764. "Kunstige Herstelling" in 1937 naar ontwerp van architecten T. Raison (Brugge) en H. Bovée (Brugge).